Tran norweski o aromacie pomarańczowym
Tran to olej z wątroby dorsza. Jego ojczyzną jest Norwegia, gdzie produkowany jest od przeszło tysiąca lat. Początkowo wykorzystywany był w garbarstwie i budownictwie. Dopiero w XIX wieku odkryto jego zdrowotne właściwości. Dorsze poławiane są w Morzu Norweskim, które słynie z czytej, arktycznej wody i nieskażonego środowiska naturalnego.
Zauważmy, że odsetek zachorowań na choroby cywilizacyjne wśród mieszkańców krajów skandynawskich jest bardzo niski. Przyczyną tego jest dieta oparta na jedzeniu zdrowych, surowych ryb – w tym dorsza. Olej z wątroby dorsza jest bogaty w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone oraz witaminy: A, D i E. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) zawarte w tranie norweskim firmy GAL wykazują korzystny wpływ na zdrowie naszego organizmu.
Stymulują nasz układ odpornościowy, wpływają na rozwój kości i zębów i pełnią nieocenioną rolę w funkcjonowaniu naszego mózgu i układu nerwowego. Dieta bogata w NNKT warunkuje prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, a także utrzymuje odpowiednio niski poziom cholesterolu we krwi, odpowiedzialnego za rozwój miażdżycy. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (wit. A, D i E) są niezbędne w procesie widzenia, rozwoju kości oraz w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych takich jak: choroba niedokrwienna serca, miażdżyca i cukrzyca. Kwasy omega odgrywają wielką rolę w rozwoju naszych dzieci – wpływają na koncentrację i pamięć, wspomagają naturalne mechanizmy obronne, a także warunkują ich prawdłowy rozwój fizyczny i intelektualny.
Niestety przewaga wysokoprzetworzonej żywności oraz mało aktywny tryb życia dzisiejszego społeczeństwa sprawia, że nasza dieta jest uboga w kwasy NNKT. Jesteśmy więc zmuszeni do suplementacji tych niezbędnych dla naszego zdrowia składników.
Pamiętajmy, że tylko olej z wątroby wątłusza (gatunku dorsza) posiada wiarygodne badania naukowe, potwierdzające jego korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Aktualnie na rynku farmaceutycznym dostępna jest cała gama suplementów diety nazywanych umownie 'tranem'. Często są to preparaty miernej jakości, niewykazujące działania prozdrowotnego, jakie im się przypisuje. Dlatego coraz większe znaczenie zyskują produkty naturalne, oparte na tradycyjnej metodzie pozyskiwania oraz dostarczane przez wiarygodnych producentów.
Takim producentem niewątpliwie jest firma GAL. Pozyskiwanie oleju z wątroby dorsza jest połączeniem tradycji z nowoczesną technologią, gwarantującą zachowanie naturalnych właściwości tranu. Dla wielu ludzi ( w szczególności dzieci) picie tranu było zmorą z powodu przykrego, 'rybiego' zapachu i smaku. Firma GAL wykorzystuje najnowsze technologie przetwrzania oleju z wątroby dorsza, dzięki czemu ma on delikatniejszy i bardziej przystępny smak i zapach. Dodatek naturalnego aromatu pomarańczowego rozwiązuje problem podawania go dzieciom oraz osobom mającym problem z połykaniem dużych kapsułek. Butelka z ciemnego szkła zapewnia świeżość i wysoką jakość tranu, gdyż promienie słoneczne i wysoka temperatura rozkładają kwasy NNKT. Ponadto tran firmy GAL charakteryzuje się stosunkowo niską ceną i najwyższą jakością w porównaniu z konkurencyjnymi produktami.